Info 30.08.2021.

 Info 30.08.2021.

Tri filma iz BiH u regionalnom takmičarskom programu

Petnaesti međunarodni festival dokumentarnog filma Jahorina film festival, koji će biti održan od 22. do 25. septembra, predstaviće u regionalnom takmičarskom programu tri najnovijia filma domaćih autora i pedeset filmova uregionalnoj i međunarodnoj selekciji. Oni će se takmičiti za festivalska priznanja: za najbolji dokumentarni,  kratki igrani, eksperimentalni i  studentski film takmičarskog programa.

Svjetsku premijeru na jubilarnom 15. festivalu u domaćem takmičarskom programu Jahorina film festivala imaće film  nagrađivanog BiH reditelja Denisa Bojića “Neki novi Brodvej”. Riječ je o svojevrsnom podvigu 6 osoba sa daunovim sindromom koji   savladavajući   brojne prepreke  postaju jedni od prvih polaznika profesionalne  škole glume na  prostorima jugoistočne evrope rušeći predrasude i barijere o mogućnostima i sposobnostima osoba sa daunovim sindromom. Zaboravite sve što ste znali o daunovom sindromu i pripremite se za ..neki  novi Brodvej.

U takmičarski program  festivala u  stiže “Ognjilo”  Vladimira Perovića, duboko intiman film, u surovom kraškom okruženju, čovek živi svojim zastarjelim životom gorštaka. Dani prolaze, godišnja doba i godine. I polako se čudan, metalni susjed smešta vis-a-vis, mijenjajući iskonski pejzaž. Da li će i to promijeniti nešto u životu čovjeka …!?

Nakon svjetske premijere na Mumbai International Film Festivalu stiže nam film “Od Durbana do sutra” koji potpisuje indijski reditlj Dylan Mohan Gray. Pet zagovornika zdravog života iz svih dijelova svijeta rade kroz pobjede i poraze planirajući put prema smislenom, univerzalnom ljudskom pravu na zdravlje.

Mladi BiH reditelj Stefan Tomić na festival je prisutan sa filmom “Kuća ima rogove”. Tročlana porodica otkriva da niko od njih nije spavao danima. Majka, zabrinuta za zdravlje svoje porodice, pokušava se boriti protiv ove tajanstvene nesanice, ali svaki pokušaj je uzaludan. Počinje gubiti razum i kako se lomi ona, tako i njena porodica.

Pored dvadesetpet dokumentaraca takmičarskog programa, u drugim programskim celinama 15. Jahorina film festivala biće prikazano još petnaest kratkih igranih, osam dokumentarnih TV filmova i pet eksperimentalnih filmova.

Tokom ovogodišnjeg Jahorina film festivala biće organizovano i nekoliko netakmičarskih manifestacija kao što su “JFF Teen” projekat koji je namijenjen edukaciji djece i mladih te kojem je osnovni cilj stvaranje nove kino publike. Ovaj projekt organizuje se na Festivalu kao i kroz cijelu kino mrežu u istočnom dijelu Republike Srpske, a u saradnji s osnovnim i srednjim školama.

Istovremeno biće upriličeno  predstavljanje Mini JFF radionice.  Kao i prethodnih godina, o najboljem filmu JFFTeen programa odlučivaće srednjoškolski žiri čiji će članovi biti polaznici MiniJFF radionice namijenjene srednjoškolcima zainteresovanim za produkciju kratkih dokumentarnih filmova. Uz pet naslova iz zvanične selekcije, biće organizovane i projekcije dokumentaraca nastalih na prošlogodišnjoj MiniJFF radionici, koje su koncipirali, razvili i snimili sami polaznici. Želja JFF tima je da se edukativnim JFFTeen programom poveća kompetentnost srednjoškolaca u kritičkom sagledavanju filma i analiziranju njegovog sadržaja i tematike, kao i tehničkih aspekata, i da se podstakne razvoj sociološko-emocionalnih vještina mladih.

Nagrađivani režiser i producent Željko Mirković održaće Masterclass na temu “Problemi finansiranja dokumentarnih filmova”. Kako se u zemlji u tranziciji dolazi do sredstava za jednu od najskupljih grana kulture – kinematografiju? Teško. Iz domaćih izvora nestabilno i još uvek sporadično. Ovdašnji producenti pri tom poznaju uglavnom stari sistem, u kome se o svemu starala država, bar oni stariji, mlađi u školama još uče po tom sistemu ili se posla prihvataju oni kojima to nije profesija, u ovdašnjem slučaju uglavnom glumci. Ono šta preostaje jeste saradnja, prije svega, sa zemljama u regionu i pristupanje evropskim filmskim fondovima. Nekima od njih ovdašnje filmadžije neće moći da pristupe sve dok sami ne budemo zaista riješeni da „uđemo“ u Evropu.

Otvaranje 15. Jahorina film festivala biće upriličeno u skladu sa epidemiološkim mjerama 22. Septembra u 19.00 časova.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *