Info 25.09.2021.

 Info 25.09.2021.

Grand Prix JAHORINA FILM FESTIVALA filmu “Hladno je”

Petnaesti međunarodni festival dokumentarnog i kratkog filma Jahorina Film Festival, završen je danas objavom dobitnika festivalskih nagrada.

Direktor Festivala Mirko Despić, istakao je da se uprava potrudilada da se adaptira na promjene izazvane globalnom zdravstvenom krizom, zadržavajući koliko je to moguće autentičnost. “Festival je ispunio naša očekivanja i u ovim okolnostima dali smo maksimum da filmove učinimo dostupnim što većem broju publike projekcijama u festivalskom centru u Hotelu Damis, putem internet platform “Muvi”  i emitovanjem na Televiziji Istočno Sarajevo”, istakao je Despić.

U okviru takmičarskog programa 15. Jahorina film festivala, ukupno 52 filma iz 23 države konkurisalo je za titule najboljih u četiri kategorije, a odluku o pobjednicima donijeo je Žiri u sastavu – Luka Kecman, profesor Akademije umjetnosti iz Bosne i Hercegovine, Dragutin Zupanc, reditelj i scenarista iz Slovenije i Olivera Pančić, odgovorni urednik redakcije dokumentarnog programa Radio-televizije Srbije.

Gran Pri Jahorina film festivala, za najbolji film pripao je kratkom igranom filmu „Hladno je“ reditelja Danila Ivanova iz Rusije. Radi se o dvojici policajaca koji su poslati na misiju u zaleđe Rusije. Žele da budu dobri policajci ali u Rusiji je veoma hladno. Zadatak koji je pred njima je prilično jednostavan, ali posebnosti lokalne klime stvaraju ozbiljnu prepreku za njenu provedbu.

Zlatni javor za najbolji dokumentarni film iz Bosne i Hercegovine pripao je filmu “Neki novi Brodvej” reditelja Denisa Bojića, koji nas vodi kroz  nevjerovatnu filmsku  priču o nepokolebljivosti ljudskog duha i vjeri u sopstvene mogućnosti. Ovaj emotivni rolerkoster povešće vas na putovanje poslije kojeg nećete biti isti.

Zaboravite sve što ste znali o daunovom sindromu i pripremite se za …neki  novi Brodvej! Film je snimljen u produkciji Radio-televizije Republike Srpske.

Godišnja nagrada, počasni “Zlatni javor” u znak priznanja za “izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti pripao je reditelju Radoslavu Stanišiću iz Crne Gore.  Popis nagrađenih filmova na festival je u prilogu.

Nagrade “Zlatni Javor” dodijeljene su po kategorijama, posebno za regionalnu i međunarodnu selekciju za najbolji dokumentarni film, kratki igrani film, eksperimentalni film i studentski film.

 

Nagradjeni filmovi na JFF 2021

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *